Pivnica Heineken

glavni projekt rekonstrukcije i prenamjene dijela zgrade u ugostiteljski prostor

autor projekta: Ruža Salopek

vizualizacije: Zdravka Dujam

Lokacija: Dubovac 22, Karlovac
Projekt: 2017.
Površina: 1.863 m2

 

Predmet projekta je rekonstrukcija i prenamjena dijela zgrade uredske namjene u kojoj je nekad bila restauracija pivovare, kasnije komercijala Karlovačke pivovare, a danas je van uporabe. Nova namjena dijela zgrade koji se preuređuje je ugostiteljski prostor - pivnica, a projektnim zadatkom predviđeno je i uređenje vanjskog prostora terasa na dva nivoa, pješački prilaz iz ulice Dubovac, prilaz gospodarskom dvorištu i uređenje gospodarskog dvorišta. U sklopu projekta trebalo je predvidjeti i održavanje poslovne zgrade kojim je obuhvaćena zamjena vanjske stolarije i bravarije, obnavljanje i zamjena dotrajalih dijelova zgrade koji su dio vanjske ovojnice postojeće zgrade, zatim sanacija krovne konstrukcije i završne obrade zidova pročelja, zamjena pokrova, te hidroizolacija ukopanih dijelova građevine.


Glavni ulaz u pivnicu planiran je na jugoistočnom pročelju s terase na koju se dolazi s pješačkih površina uz prilaznu prometnicu preko prilaznog stubišta ili putem panoramskog dizala. Prostor za usluživanje gostiju pivnice veličine 173 m² s prostorom za izlaganje suvenira i muzejskih eksponata planiran je u većem dijelu prizemlja. Predviđen broj gostiju pivnice je cca 103 uz 101 sjedeće mjesto na vanjskim terasama. U ostatku prostora prizemlja smjestit će se kuhinja, a pomoćni prostori za osoblje i goste na prvom katu.


Vanjski prostor obuhvaća terase na dva nivoa i gospodarsko dvorište. Terase će se opremiti vanjskom rasvjetom, stolovima i stolicama te žardinjerama s ukrasnim drvećem i grmljem kako bi se napravila vizualna i zvučna barijera prema cesti i susjednoj parceli. Predviđeno je izvođenje vanjskog šanka te prostora za različite vrste nastupa. Prilaz terasama planiran je i s ceste na jugozapadu čime se ostvaruje veza s pješačkim stazama koje vode prema crkvi Majke Božje Snježne i Starom gradu Dubovcu. 


Posebnu kvalitetu i atraktivnost ovom prostoru daje sama lokacija podno Starog grada Dubovca i crkve Majke Božje Snježne okružena bogatim zelenilom koje pruža ugodnu atmosferu boravka na vanjskom prostoru terasa.

 

Projektni biro Vinski © 2016. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn